Τα Φράγματα του νησιού ως λύση για την καταπολέμηση της λειψυδρίας

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής, θέλοντας να επισημάνει την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του Φράγματος Κόρης Γεφύρι, και εν συνεχεία της επέκτασης του φράγματος του Σαραπιού, με βασικό σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που μαστίζει στο νησί.

Οι απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία του φράγματος Κόρης γεφύρι, που έχουν ανατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ολοκληρωθεί, όπως είναι η εγκατάσταση των μηχανημάτων, και αυτό που έμεινε είναι να κλείσει η πόρτα, έτσι ώστε να αρχίσει να συγκεντρώνεται το νερό. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται αναλυτικά περίπου 240.000 ευρώ για το πώμα και επιπλέον 150.000 ευρώ για τον ελεγκτή ο οποίος για το διάστημα 3 μηνών θα είναι αρμόδιος για την επίβλεψη της σωστής λειτουργίας του φράγματος.

Και ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο τον Αντιπεριφερειάρχη το έργο βρισκόταν στο τελικό στάδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε καινούριες προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληροί, με αποτέλεσμα πλέον να είναι αναγκαία η εγκιβώτιση του Παρθένη.

Ο κ. Βρουλής από την πλευρά του θεωρεί ότι το φράγμα, αφού κλείσει η πύλη θα είναι σε θέση να αντέξει και να δεχτεί το απαιτούμενο νερό, το οποίο μπορεί να γεμίζει και σταδιακά για να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης.  Ευελπιστεί ότι με την καταβολή των χρημάτων  θα υπάρχει εξέλιξη στο έργο.

Αντίθετα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν διατίθεται να βοηθήσει στην  ολοκλήρωση του φράγματος, αντίθετα δημιουργεί νέα θέματα και βάζει καινούργιους όρους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος το έργο να μείνει ημιτελές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ενέργειες που γίνονται για την επέκταση του φράγματος του Σαραπιού, προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά του στα 1,2 εκατομμύρια κυβικά, έτσι ώστε να μη χάνεται το νερό. Μετά από ενέργειες που έχουν γίνει στις σωληνώσεις από τη Λαγκάδα, στις αφαλατώσεις στο Θόλος, και στηριζόμενοι στην κατηφορική κλίση του εδάφους, το νερό θα διανέμεται απευθείας στις περιοχές του Βροντάδου.

Ως απόρροια, με την ολοκλήρωση και των δύο έργων, θα λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης νερού που μαστίζει τη Χίο.

Βέβαια, υπογραμμίζεται ότι για το εγχείρημα χρειάζεται χρόνος και χρήματα, το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αναγνωριστικής μελέτης, η οποία πιθανότατα να κατατεθεί εντός 2 μηνών.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις